Olen nyt ollut taalla viikon ja Chilen-arki alkaa loytaa muotojaan. Tarkoitukseni on tehda taalla kesakuu etatoita Suomeen, mutta nyt vasta alan paasta tyohon kiinni. Tahan mennessa R on ollut paivat toissa seitsemaan saakka illalla, kun taas mina olen haahunnut ympari kaupunkia etsien sita ja tata tarpeellista itseamme tai asuntoamme varten. Aamuisin nousemme aikaeron takia yha helposti hirmu aikaisin, mika on siina mielessa hyva, etta aamuisin ei ainakaan tule kiire..

Ilmat taalla ovat jo takalaisittain syksyiset: oisin saattaa olla pakkastakin, aamulla lamminta on vain muutama aste, mutta paivan mittaan lampotila saattaa kuitenkin nousta parinkympin tietamille.Tama on about Tampereen kokoinen kaupunki, mita ei kylla uskoisi, kun tuolla kaduilla kavelee! Talot ovat suurimmaksi osaksi hyvin matalia, korkeintaan kaksikerroksisia (mika on ymmarrettavaa ottaen huomioon, etta taalla on maailman eniten maanjaristyksia) ja seka talot etta kadut useimmiten aika rahjaisia. Rahjaisella en kyllakaan tarkoita valttamatta rumaa, minusta tosi monet talot ja rakennukset taalla ovat hirmu kauniita ja varsinkin upean varisia! Voitte uskoa, etta Suomi olisi chilelaisin silmin harmaa maa.

P5260048P5260032 P5260019

Pukeutuminen on lampotilojen vaihtelun takia haasteellista: jos lahtee liikkeelle aamusta, tulee iltapaivalla vaistamatta hiki. Sisalla asunnoissa ei ole keskuslammityksesta kuultukaan, joten vaatteita tarvitaan erityisesti kotona. Mina kaytan aamutakkinani kevytta untuvatakkia, jalat on vuorattava villasukilla ja tohveleilla, jos ei halua karaista itseaan keittion jaakylmalla laattalattialla. Kamppaa voi lammittaa liikuteltavalla kaasulammittimella eli estufalla, jolla saakin ainakin makuuhuoneen nopeasti lampimaksi, mutta olohuone-keittio on niin suuri, etta siella on kaytannossa lammin vain suoraan lammittimen edessa. Nain siis aamuisin, paivan mittaan asuntokin kylla lampenee jonkun verran. Talvella, joka siis on tanne juuri tuloillaan, taalla sataa paljon ja paivalampotilakin jaa kymmeneen asteeseen ja sen alle, oisin voi olla pakkasta. Tama viikko on ollut aurinkoinen ja samaa on luvattu ensi viikoksikin, mutta sadekausi varmaan alkaa pian. Onneksi olen hyvin varustautunut: sadetakilla, sadehousuilla ja goretex-kengilla parjaan varmaan aika pitkalle.

Paivarutiinimme on sellainen, etta aamulla toinen meista nousee, laittaa estufan paalle ja menee keittamaan kahvia. Toinen (yleensa mina, heh) makaa viela jattimaisen untuvapeiton alla ja saa pian aamiaisen makkariin (syomme yleensa aamiaisen makuuhuoneessa, koska keittiossa on niin kylma). Sitten pukeudumme ja lahdemme kavelemaan noin puolen tunnin matkan paahan YMCA:n kuntosalille*, joka on yliopiston lahella ja jossa on myos uimahalli ja sauna (jossa on lamminta noin 85 astetta, ei kivia kiukaassa vaan ainoastaan hehkuvat lampovastukset.. ilma siella oli kuitenkin miellyttavan kosteaa ja ihmiset alasti, naiset ja miehet vuoroaamuina). R kay yleensa salilla, mina uimassa tai juoksemassa juoksumatolla. YMCA:lla on tarjolla myos kaikenlaisia tunteja, esim suosikkiani pilatesta, jopa oikein sopivaan aikaan (aamukahdeksalta 3 kertaa/vko), mutta sita en ole viela ehtinyt kokeilla.YMCAlla voi katevasti kayda myos lampimassa suihkussa, mika on toki mahdollista kotonakin, mutta saastammepa samalla kaasua (jolla vesi siis lammitetaan kotona). R:n opetus alkaa vasta puolen paivan maissa, joten toihin ei ole aamuisin kiire.

Paivalla R on toissa ja mina teen toita yliopistolla samassa tyohuoneessa hanen kanssaan (tosin suurimman osan paivasta R on opettamassa). Minakin olen lupautumaan opettamaan taalla, mutta kurssi vissiin alkaa vasta parin viikon paasta. R paasee yleensa vasta seitseman aikaan, joinakin paivina jo neljan-viiden maissa. Tahan mennessa olen lahtenyt itse kotiin jo aikaisemmin ja kaynyt kaupassa, torilla, pesulassa yms viela valoisan aikaan. Pimealla on nimittain paitsi pimeaa, myos hirvean savuista ja meluisaa: ihmiset alkavat lammittaa talojaan hiilella ja puulla ja kadut ovat taynna toottaavia ja kaahaavia autoja. Yksin en uskalla pimealla liikkua, vaikka sinansa liikkuminen taalla on helppoa; jos ei jaksa kavella, pikkubussit eli microt ja yhteistaksit eli colectivot maksavat vain noin 50 centtia ja niita kulkee koko ajan.

Ruokakulttuuriin en viela ole kovin syvallisesti ehtinyt tutustua. Sen verran olen oppinut, etta taalla tarjoillaan ravintolassa aina alkuruoaksi leivan kanssa maustesoosseja, joissa on ají verde tai ají roja -nimista vihreaa tai punaista chilia, tomaattia, tuoretta korianteria, silealehtista persiljaa, sipulia, oljya ja etikkaa (vahan kuin gazpachoa, mutta kiinteampaa ja tulisempaa) ja empanada -nimisia leivonnaisia, joissa on taikinakuoren sisalla juustoa, merenelavia tai lihaa. Olemme syoneet ravintolassa aika usein (hinnat murto-osa Suomen hinnoista), mutta meilla on kotonakin tilava keittio, jossa olen ehtinyt muutaman kerran kokata. Vihannekset ja hedelmat ovat taalla halpoja ja hyvia, samoin kaikki kalat ja merenelavat, joten olemme syoneet enimmakseen niita. Alla parin paivan takaisen ruokamme ainekset (munakoiso, kesakurpitsa, tomaattia, paprikaa, ají verde (joka tassa kylla on aika keltaista)), joiden lisaksi wokkasin sipulia, tuoreita jattikatkarapuja ja chilia (kuivattua), lisukkeeksi soimme couscousia. Hyvaa tuli.

P5270044

Koska paivat ovat arkisin pitkia eika arki ole suurta luksusta, olemme paattaneet pyhittaa viikonloput matkailuun. Viime viikonloppuna olimme Pucón-nimisessa kaupungissa, jossa on tulivuoria ja kuumia lahteita ja kaikin puolin mahtavaa. Nautimme taysilla myos hotellin keskuslammityksesta ja huoneeseen tarjoillusta aamiaisesta :-). Huomenna olemme menossa Tyynen meren rannalle Valdiviaan, mita odotan jo innolla - jostain syysta hotelli paatti nimittain upgreidata meidat standard-huoneesta superior-sviittiin, johon kuuluu tervetulodrinkit ja vaikka mita hienoa... :-D!!! Ja jos hyvin kay, paasemme bongaamaan merileijonien lisaksi myos valaita! Matkustaminen on taalla jarjettoman halpaa, bussit ovat korkeatasoisia ja niita kulkee joka paikkaan koko ajan. Kauemmaksi paasee helposti yobusseilla, joissa on sangyt (sellaista emme tosin viela ole ehtineet kokeilla).

Nyt aion lahtea hakemaan yliopiston kahvilasta latten eli cafe cortadon ja jatkaa tyontekoa (Chile on 7 tuntia Suomen ajasta jaljessa, taalla on siis vasta alkuiltapaiva, kun Suomessa on ilta).

 

P.S. Valitan skandien puutetta: kirjoitan tata R:n tyokoneella kun en jaksanut tanaan raahata omaani tanne yliopistolle tanaan.

 

*) Asunnon lampotila aamuisin lisaa salille lahtohaluja noin 100%, pitaisikohan Suomen-kotonakin laskea sisalampotila lahelle nollaa?