Jospalassa ollaan munakoisovillityksen vallassa.

Meillähän syödään usein leivän päällä paahdettuja paprikoita, jotka ovat sekä minun että R:n kestosuosikki. Nyt viime aikoina olen tehnyt niiden lisäksi myös paahdettuja munakoisoviipaleita ja voi herran jestas, miten hyviä ne ovat!

Kaikki alkoi siitä, kun halusin tehdä mtabbalia eli hummuksen tapaista munakoisotahnaa, jota myös baba ghannouksi kutsutaan (linkin takana käyttämäni resepti, johon lisäsin (kuivalla pannulla paahdeettuja ja huhmareessa murskattuja) mausteita eli kuminaa, korianteria ja chiliä). Se oli hyvää, mutta koska hummus on yhtä hyvää ja paljon nopeampitekoista, olen palannut sen pariin. Kuten on joskus tullut varmaan mainittuakin, hurahdan helposti johonkin ruoka-aineeseen vähäksi aikaa, ja hummusta teen tällä hetkellä pari kertaa viikossa. Kuvan alla päivitetty resepti (alkuperäisessäni oli minusta liikaa sitruunaa).

hummusaineet blenderissä -ja eikun surr!

Hummus à la jospan ex-kälyn uusi mies:

1 tölkki kikherneitä

1 prk bulgarian jugurttia

pari valkosipulin kynttä

3 rkl sitruunamehua

3 rkl oliiviöljyä

3 rkl tahinia

1 chilipalko murskattuna

noin yksi rkl kuminaa ja korianteria (jotka paahdan ensin pannulla ja murskaan sitten huhmareessa)

puolisen rkl cayennepippuria ja mustapippuria

Kaikki vaan sauvasekoittimella tai blenderillä muusiks. Hummus on parasta seuraavana päivänä ja varmaan sitä seuraavanakin jos silloin ei pitäis jo tehdä uutta... Me syödään tätä himona leivän päällä varsinkin paahdettujen paprikoiden kanssa tai sitten vaan dippaillaan siihen luomuporkkanoita tai muuta hyvää. Tähän tulee niin kova himo että minä, yleensä hyvin kohtelias ihminen, nappasin viime viikolla kaupassa kikhernehyllyn edessä seisovan selvästi käden ojentamaisillaan olevan henkilön nenän edestä viimeisen kikhernepurkin... koska olin jo käynyt toisessa kaupassa ja sielläkin ne olivat loppu!

Palatakseni munakoisoon. Himo paahdetun munakoison ihanaan tuoksuun jäi kytemään sisälleni ja päätin kokeilla munakoison paahtamista paprikan tapaan grillivastuksen alla. Viipaloin munakoison noin sentin (tai vähän alle?) rinkuloiksi ja laitoin uunipellille "itkemään" eli ripottelin niille suolaa ja annoin olla ehkä vartin*. Sen jälkeen huuhtelin suolat pois, kuivasin palaset keittiöpyyhkeisiin, suihkutin palasille oliiviöljyä ja lykkäsin uuniin. Paahdoin palasia 4-5 minuuttia, käänsin ne ympäri ja paahdoin toiseltakin puolelta. Välillä suihkutin lisää öljyä. Paahtamisen aikana munakoisoviipaleet menettävät ainakin puolet tilavuudestaan ja ohentuvat ripaleiksi, jotka repeävät helposti, joten liian ohkaisia viipaleita kannattanee välttää.

Vasta uunista tullut munakoisorinkula näyttää tältä

IMG_0034

En tietenkään malttanut olla maistamatta tässä vaiheessa ja on muuten aivan älyttömän hyvää ihan vaan näin paahdettuna! Halusin kuitenkin tehdä paahdettujen paprikoitten kaltaista leivänpäällystä, joten jatkojalostin näitäkin vielä vähän:

IMG_0042

IMG_0050

IMG_0063

Toisin sanoen ladoin munakoisoviipaleet vaan lasipurkkiin, rouskuttelin vähän suolaa ja pippuria väliin ja oliiviöljyä päälle. Koska kaikki munakoisot (2 pellillistä) eivät mahtuneet purkkiin, tein myös sekoitusta, johon laitoin molempia.

Tässä lauantai-aamun paahdetut sämpylät, aaaaaaah!

leivät

 

*) Tiedän, että nykyisillä munakoisolajikkeilla itketystä ei kuulemma tarvitse tehdä, enkä yleensä teekään, jos käytän munakoisoja esim johonkin pataruokaan. Nyt tein, koska ehdin tehdä sen juuri sopivasti sillä aikaa, kun grillivastus lämpiaa ja paahdan sen alla ensin paprikat, joita olen aina tehnyt yhtä aikaa, kun kerran uunin lämmitän.