Sarjassamme tällaista ei koskaan tapahdu kenellekään muulle. Erään seminaariosallistujan voimakas parfyymi ja plenaarin pitäjän partavesi yhdessä olivat minulle liikaa... voin aamulla niin huonosti, että jouduin lähtemään salista juoksujalkaa (esitelmän pitäjän vierestä tietenkin): onneksi ehdin juuri ja juuri vessaan. Voimakkaat hajusteet aiheuttavat yleensä hengitysvaikeuksien ja päänsäryn lisäksi pahoinvointia, mutta koskaan aikaisemmin en sentään ole oksentanut!

Sitten jouduinkin vähän aikaa miettimään, mitä seuraavaksi teen. Kokous jatkuu vielä kaksi päivää, enkä voi lähteä kesken poiskaan. Toisaalta voin salissa todella huonosti. Ja miten voin kertoa, mikä ongelmani on ilman, että loukkaan? Anteeksi vain, herra Suuri Asiantuntija, mutta haisette niin pahalle, että jouduin käymään yrjöllä, voisitteko mennä suihkuun, pestä partavetenne huolellisesti pois ja vaihtaa tuon hienon puvun toiseen?

Lopulta menin takaisin, mutta vasta juuri ennen kahvitaukoa, että pääsisin pian pois jos taas laatta lentää. Ei lentänyt, vaikka voinkin huonosti, sillä hörpin vettä tauotta ja vaihdoin paikkaa salissa kauemmas hajuhäiriköistä. Poistumiseni oli luonnollisesti herättänyt huomiota, joten oli pakko selittää jotain. Kerroin sitten ihan suoraan parfyyminaiselle,  mistä on kysymys ja hän otti asian onneksi todella hyvin; pahoitteli kovasti ja totesi, että pysyy toisella puolen huonetta ja jättää hajuveden huomenna pois. Plenaristille en kehdannut sanoa mitään, ja kestin loppupäivän veden ja rauhallisen hengityksen yhdistelmällä.

Miten naiset saisi ymmärtämään, että voimakkaat hajuvedet* eivät kuulu tilaisuuksiin, joissa on paljon ihmisiä? Teatteri, elokuvat, häät yms ovat hajuallergikon (jollainen siis en edes ole!) painajaisia. Ja miksi miesten partavedet tehdään niin kamalan pistävän hajuisiksi? En voisi edes kuvitella olevani minkäänlaisessa intiimissä kosketuksessa miehen kanssa, jolla on partavettä, siinähän salpautuu hengityskin!

*) tarkoitan nyt liikakäyttöä, en vienon tuoksun pientä sipaisua iholla