Ranskassa ja blogistanissakin on puhuttu viime aikoina kiivaasti siitä, että jopa 15% yläasteikäisistä ranskalaisnuorista on lähes kokonaan luku- ja kirjoitustaidottomia, ja heidän sanavarastonsa on niin huono, että jopa aivan arkipäiväiset sanat (kuten esimerkiksi salaatti, tiskipöytä ja kauha) ovat heille tuntemattomia. (Ilmeisesti nämä ranskalaislapset eivät ainakaan osallistu kovin aktiivisesti ruoanlaittoon ja/tai kotitöihin!)

Artikkelia lukiessani ajattelin, että onneksi meillä Suomessa on paremmin... kunnes korjasin tänään kuullunymmärtämistenttiä. Tehtävänä oli kuunnella ranskalainen radio-ohjelma ja vastata sen perusteella kysymyksiin suomeksi. Kysymykseen, mitä terveyshaittoja kasvihuoneilmiö aiheuttaa? sain mm. seuraavat vastaukset:

-kuolevaisuus lisääntyy
-ilman kosteus tekee keuhkot tarpeettomiksi

Siis jessus sentään! Myönnän ensin nauraneeni itseni tärviölle, mutta sitten tunsin vain hirvittävää myötähäpeää... Ohjelmassa oli tietenkin kysymys kuolleisuudesta ja ilman kosteuden aiheuttamista hengityselinsairauksista, mutta oikeasti, yleissivistys hoi! Kun tunnilla vielä mainitsin, etteivät kuolevaisuus ja kuolleisuus ole sama asia, osa opiskelijoista ei todellakaan tiennyt, mitä eroa termeillä on!
Eikä tämä siis tapahtunut yläasteella...

Tästä tulikin mieleeni eräs minua suuresti huvittanut käännösvirhe: tehtävänä oli kääntää Hesarin artikkeli, jossa kerrottin, mitä kaikkea oli ehtinyt tapahtua maailman vanhimman ihmisen, ranskalaisen Jeanne Calmentin pitkän elämän aikana. Kyseessä oli ns kotitentti, jossa saa käyttää kaikkia haluamiaan tietolähteitä, myös nettiä. Eräs opiskelija oli aivan pokkana kääntänyt, että rva Calment oli ensimmäinen ihminen*, joka lähetettiin kuuhun heinäkuussa 1969! Tekstissä mainittiin kyllä kuukävely, mutta myös rva Calmentin syntymävuosi (1875): voiko joku tosissaan uskoa, että kuuhun olisi päätetty ensimmäisenä lähettää 94-vuotias leskirouva!!?? No toisaalta, lähetettiinhän avaruuteen se koirakin... :-)

*) Kyllä sekin pisti kikattamaan, kun toinen opiskelija lähetti avaruuteen Louis Armstrongin...