Viime viikon lopulla veljentyttö (11v) oli perinteisellä syysloma-syntymäpäivämatkallaan meillä. Ohjelmassa oli retki konserttiin ja teatteriin sekä ulkoilua ja pelailemista: addiktio seurapeleihin opitaan suvussamme hyvin varhain. Seuraan liittyivät viikonloppuna velipoika nuoremman lapsensa (3v) kanssa ja jatkoimme samoin puuhin, joskin viettäen hieman edellisiä päiviä enemmän aikaa leikkipuistoissa. Onneksi kolmevee nukkui vielä pitkät päiväunet, joiden aikana ehdimme ensimmäisenä päivänä harrastaa seinäkiipeilyä ja toisena päivänä mitäs muutakaan kuin pelata.

Ruokatoiveina sankarilla oli mannapuuro ja pelmenit, joista molemmat toteutimme mielihyvin. Olemme R:n kanssa syöneet koko alkusyksyn mahdollisimman vähän nopeita hiilihydraatteja, mutta pelmenit tekivät nyt poikkeuksen, ja kylläpä ne olivatkin taas kerran mielettömän hyviä!

1006114.jpg 

Minusta pelmenien tapainen sosiaalinen ruoanlaitto on huippuhauskaa. Taikina on helppo ja nopea tehdä
((durum)vehnäjauhoja ja vettä, jos haluaa snobbailla niin yksi kananmuna) ja lapsetkin osaavat kaulita ja näprätä pelmenin kokoon. Täytteenä nro 1 lampaan jauhelihaa ja nro 2 sienisipattia (suolasieniä, smetanaa, sipulia). Tällä kertaa pakastimme pelmenit hetkeksi ennen keittämistä, kuulemma silloin ne pysyvät koossa paremmin ja nousevat keitettäessä oikeaoppisesti pintaan kun ovat kypsiä. Tämä kikka toimi hyvin: kuulemani huhun mukaan näitä tehdään Venäjällä juuri tämän takia vain talvella, jokainen tarjottimellinen pelmenejä viedään ulos jäätymään ennen keittämistä. Keitetyn pelmenin seurana tarjosimme lihapelmeneille sienisipattia, sienipelmeneille tomaattisilppua ja punasipulia. Ja tietenkin smetanaa. Namskis!

Pelipuolella keskityimme tällä kertaan meille aivan uuteen peliin, jota en ole aikaisemmin pelannut kuin kerran. Cluedo sattui olemaan halpa ja koska kaipasimme vaihtelua, nappasin sen marketista mukaan. Kyllästyimme aika nopeasti normaaliversioon, joten kehitimme uuden kortin, (aktiivi)murhaajan. Pelistä tuli heti aika paljon jännempi, kun jo tapahtuneen murhan selvittämisen lomassa yksi epäillyistä voi murhata toisia pelin aikana! Koepelin perusteella lisäkortti toimii hyvin, suunnitteilla on jo jouluksi aivan uusi pelilauta ja kortit, jossa pelipaikka on suvun maatila ympäristöineen ja epäillyilläkin on tiettyjä yhteyksiä oikeaan elämään :-).

Tällä viikolla ei ole opetusta, koska joku jossain keksi muutama vuosi sitten, että yliopistot siirtyvät periodijärjestelmään, mistä hälle suurkiitos! On ihanaa hengähtää kesken lukukauden, sillä vaikkei tämä viikko lomaa ole
(kaikki hallinto- ja suunnittelutyö kasaantuu tälle viikolle: tenttien korjaamista, oppimateriaalin valmistelua, työryhmiä ja kokouksiakin on joka päivälle), niin aamulla ei ole pakko olla paikalla anivarhain. Liittynee koko ajan pimenevään vuodenaikaan, että olen nyt aamuisin niin kuolemanväsynyt, etten meinaa millään saada itseäni nousemaan sängystä. Olen jopa harkinnut kirkasvalolamppua, vaikka olen aina pitänyt niitä humpuukina... jos jollakulla on kokemusta, kertokaapa, onko sellaisesta hyötyä?

EDIT 24.10. Lisäsin tekstiin muutaman linkin pelmeneistä, ranskankielisessä on reseptikin, joskaan itse emme tehneet aivan noin "hienoa" taikinaa.