Kun olin pieni, kyläkauppiaan puutarhassa oli kylän ainoa vaahtera. Joskus syksyisin kävimme pyytämässä muutaman upean keltaisen, oranssin tai punaisen vaahteranlehden kuivatettavaksi ja prässättäväksi. Pidimme (yleensä nuivaa) kauppiasta todella anteliaana, kun saimme lehtiä ilmaiseksi.

Vaikka olen sittemmin asunut vähemmän luonnontilaisen metsän keskellä, minusta vaahtera on edelleen eksoottinen puu. Lapsuuden kotimaisemiini Itä-Suomeen en niitä kaipaa, siellä koivu on (ja toivottavasti saa ollakin) metsän kuningas, mutta kyllä oma pihavaahteramme on ilahduttanut minua muutosta asti: olen seurannut ihastuksissani, kuinka se on muuttunut arvoituksellisesta talventörröttäjästä kesän vehreäksi varjokeitaaksi ja sulostuttaa pihaa nyt syksyllä ihanalla väriloistollaan. Ja lehdillä, joita on joka paikassa ja jotka takaavat naapurin mummolle annoksen hyötyliikuntaa joka päivä :-)

964328.jpg
964331.jpg
964338.jpg
964344.jpg

Tänään kaupassa jouduin eettisen (?) ongelman eteen: näin nuoren miehen lataavan reppunsa täyteen siideriä, kun kassatyttö ei nähnyt. Kassajonossa sama tyyppi oli hetken kuluttua aivan takanani (ostoksena vain yksi tölkki kaljaa) ja olisin voinut käräyttää hänet myyjälle, mutten uskaltanut: vaikka mies oli aika humalassa, hän oli isokokoinen ja agressiivisen oloinen. Entä jos hän olisi käynyt kimppuuni, tai minua varmaan noin 15 vuotta nuoremman, juuri kaupassa aloittaneen kassatytön kimppuun? Etsin katseellani toista myyjää, mutten nähnyt (jos olisin nähnyt, olisin kyllä mennyt heti sanomaan hänelle). Olisko minun pitänyt käräyttää jätkä riskeistä huolimatta? Onko kaupassa joku hälytyssysteemi, jolla myyjä olisi saanut tarvittaessa apua?

EDIT 8.10. Menin vielä illalla käymään kaupassa, koska unohdin ostaa kahvia ja kuinka ollakaan, sama mies oli taas siellä! Sama strategia oli näköjään taas käytössä: lymyilyä pullonpalautusautomaatin luona, sieltä repun kanssa kyyryssä siiderikasan viereen. Kassalla ei ollut jonoa, joten kävin nopeasti kertomassa kassatytölle (joka tällä kertaa oli vähän vanhempi ja kauemmin kaupassa työskennellyt) aikaisemmasta tapauksesta ja näytin kenestä on kysymys. Myyjä pyysi hälytysnapilla (jollainen siis näköjään on kassalla) toisen myyjän paikalle, ja miekkonen vietiin ilmeisesti takahuoneeseen, en jäänyt katsomaan sen tarkemmin.