Kun niin usein tuntuu siltä, että moni asia on päin mäntyä ja aina vaan
jotakin puuttuu elämästä, niin yritän nyt vaihteeksi ottaa asiat
positiivisesti. Olen tällä viikolla ollut töissä, mutta koska ilmat
ovat aivan ihanat ja minulla ei ole työaikaseurantaa, olen livistänyt
töistä aikaisin ja nauttinut kesäilloista. Alla muutama ilonaihe:
Suuri
ilonaihe on tietenkin myös sadonkorjuuaika, nam mitä herkkuja! R
huomautti tässä yhtenä päivänä, kun mainitsin unelmoivasti, että ihanaa
kun on sieniaika ja kohta saa taas punajuuria ja omenoita, että mikset sä voi vaan sanoa että tulee syksy niinkuin muut ihmiset... :-)
Koska
kesäkurpitsasesonki ryöstäytyy näillä helteillä käsistä, olen tehnyt
runsaasti aiheeseen liittyviä ruokia. Niiden parhaimmistoon kuuluu
tietenkin keitto, mutta koska on niin lämmin, ei tee mieli kuumaa,
joten teen piirakkaa, joka on ihanimmillaan kylmänä. Tämän piirakan
pohja on sovellettu Glorian ruokalehdestä, täyte à la jospa.
Alkuperäinen piiras oli tungettu täyteen makuja niin, ettei siitä enää
maistanut mitään, mistä piirakan nimi.
Sic transit gloria Gloriae -piirakka
pohja:
75g voita tms
100g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Hiero
voi, tuorejuusto ja jauhot + leivinjauhe taikinaksi, jätä osa jauhoista
taikinan paineluun vuokaan. Nopeiten homma sujuu puukauhalla ja
käsivoimilla tai sitten tällä maanmainiolla taikinantekovehkeellä,
jonka tulin hankkineeksi heräteostoksena alennusmyynnistä:
täyte:
1.
kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia ja chilipalko (mieluiten tietenkin
omakasvattama) pilputtuna ja öljyssä kokoon paistettuna
2. ½
bûche vuohenjuustoa ja maun mukaan aurinkokuivattuja tomaatteja pieninä
paloina (aurinkokuivatut tomaatit voi jättää pois jos ei tykkää)
3. kirsikkatomaatin puolikkaita (tai tavallista tomaattia)
4.
1 prk kermaviiliä, partaäijää tai Bulgarian jugurttia (joka on parasta)
johon on vispattu sekaan 2 munaa ja mustapippuria
Sekoita
täytteen ainekset numerojärjestyksessä: ensin paistohommelit valmiiksi
ja sinne sekaan vaihe 2 (jolloin juusto sopivasti sulaa osittain: se
kannattaa pilputa märällä veitsellä niin palat ei juutu toisiinsa
heti). Tässä välissä painele taikina piirakkavuokaan jauhoisin käsin,
tee korkeat laidat! Sitten täyte vuokaan, kirsikkatomaatit täytteen
päälle pallopuoli ylöspäin ja vaiheen neljä soosi koko komeuden päälle.
Lykkää 200°C uuniin ja paista puoli tuntia.
et voilà:
Nauti
kylmänä hyvässä seurassa kevyen valkoviinin tai ranskalaisen siiderin
kera. Tämä eksemplaari ei nyt ehkä ole maailman kaunein (reunat olisi
pitänyt tehdä korkeammiksi tai siis täytettä tuli liikaa), mutta maku
on todistetusti erinomainen!
P.S. Aprikoosit puulaatikossa on mun läppärin uusi taustakuva, mikä siinä on että tuosta kuvasta tulee jotenkin niin turvallinen olo!?
keskiviikko, 15. elokuu 2007