Kuten tunnettua, jos kukaan/mikään ei sitä estä, minä ajattelen aina ruokaa. Viime viikkoina töitä ja muuta ajattelemista on ollut sen verran paljon, että ruuanlaitto on jäänyt tosi vähiin, olemme käytännössä eläneet aamupuuro -iltanuudelikeittolinjalla koko alkuvuoden.

Viime viikolla teimme pitkästä aikaa yhdessä ruokaa, uutta innostustamme sushia nimittäin. Oli tosi hyvää ja hirmu helppoa, hauskuudesta puhumattakaan. R ei tietenkään (miehet?) voinut olla kokeilematta, miksei muka voisi tehdä yhtä jättimäistä sushirullaa... :)

363334.jpg

Siitä huolimatta, että yritin tehdä maltillisen annoksen, niitä jäi, mutta seuraavana iltana tultuani töistä seuranani kiljis (kiljuva nälkä) nämä maistuivat taivaallisilta! (isoimmat on niitä R:n kokeilukappaleita, jotka tosiaan hajoaa totaalisesti, jos niitä yrittää puikoilla soija-wasabikupin kautta suuhun)

363341.jpg

Tänään olen juossut kaksi kertaa hakemasta lähikaupasta (reilun kaupan :) banaanilaatikoita, kävellyt kaupunkiin, hakenut eilen löytämäni matkalaukun, mennyt Alkoon, pakannut em. matkalaukun täyteen pahvilaatikoita (litistettyinä), kahminut mukaani vielä niin paljon laatikoita kun suinkin jaksoin raahata taksitolpalle saakka ja hurutellut mittari alla kotiin. (Alkon laatikot on ehdottomasti parhaita kirjojen pakkaamiseen; tarpeeksi pieniä ettei tule liian painavia ja menee kokonaan kiinni)

Kotona tein sitten pitkästä aikaa ruokaa, tällä kertaa ns. viikkokatsausta eli yritin putsata jääkaapista kaiken, mitä on tullut ostettua mutta ei syötyä. Tulos sai niin vuolaita kehuja R:ltä, että päätin kertoa siitä teille kaikille (kiinnostaa tosi paljon, vai mitä?).

The Bata

2 bataattia
6 porkkanaa
chiliöljyä (=linnunsilmächiliä ja oliiviöljyä, pidän jääkaapissa tätä perusmaustetta aina valmiina pikkupullossa)
punikkitatteja (kuivattuina näin talvella)
ruokakermaa
1 omena (punainen, makea lajike)
1 iso sipuli
kukkakaalia
parsakaalia
mustaleima emmentalia raasteena

1. Laita kuivatut sienet likoomaan (desi-pari sieniä, vajaa puoli litraa vettä).
2. Kuori ja pilko juurekset, sekaan chiliöljyä, koko roska uunipataan hautumaan about 200 asteiseen uuniin.
3. Pilko omena pieniksi paloiksi.
4. Pilko sipuli, kuullota se samoin tein syvässä paistinpannussa (tähänkin käytän chiliöljyä, sen puutteessa käytä öljyä ja noin puolikas murskattua, kuivattua chiliä).
5. Kun sipuli on kuullottunut kevyesti, linkoa sekaan sienet (jotka on tässä vaiheessa helppo pilkkoa taloussaksilla liotuskupissa) ja tilkka lientä (loppu liemi talteen!).
6. Kun sienet ovat imeneet itseensä nesteen, lisää ruokalusikallinen-kaksi vehnäjauhoja, sekoita nopeasti ja lisää sienten liotusliemi vähitellen niin, että annat nesteen aina samalla sekoittaen haihtua, ennen kuin taas lisäät lientä.
7. Kun neste on haihtunut, eikä liotuslientä enää ole, lisää samalla metodilla ruokakerma ja jätä sienimuhennos hautumaan ritilän päälle.
8. Tässä vaiheessa bataatti on uunissa jo kypsynyt melkein mössöasteelle, porkkanoiden sen sijaan pitäisi vielä olla rapeita. Ota pata uunista, siirrä se matalaan uuninkestävään astiaan, heitä sekaan paloittelemasi kukkakaali ja parsakaali.
9. Lisää sienimuhennokseen suolaa, mustapippuria ja pilputtu omena, kaada muhennos juuresten päälle.
10. Ripota päälle juustoraaste, laita uuniin 250 asteeseen grillivastuksen alle hetkeksi.

Muutenhan tämä on kuten mikä tahansa uunijuurespata, mutta omena antaa yhdessä chilin kanssa sieni-juustokuorrutukselle samettisen mutta salaa pikkuisen potkivan säväyksen. Me söimme tämän kanssa paistettua kalaa, juomana lauantain kunniaksi kuiva, ranskalainen siideri (Écusson Cuvée Spéciale Brut). Jos inhoat sitä, että kaalit ovat syödessä vielä rapeita, hauduta niitäkin padassa juuresten kanssa, itse tykkään niistä enemmän al dente. Mehevämpää muhennoksesta tulee, jos ruokakerman lisäksi tai sijaan käyttää vuolukermaa tai smetanaa, mutta kun sellaista ei sattunut olemaan niin hyvää tuli näinkin. En muistaut ajoissa ottaa kuvaa, joten saatte ihailla jämiä:

 363344.jpg

Sitten vielä viikon luonnonihme. Kun siivosin ruokakaappia, löysin ihmeellisen näköiseksi muuttuneen inkiväärinpalan, jonka olin joulun jäljiltä unohtanut laittaa jääkaappiin. Hetken ällisteltyäni tajusin, että sehän itää!

363373.jpg

Onko kenelläkään kokemusta inkiväärin kasvattamisesta? Pakkohan sitä on kokeilla.