Päätin tänä jouluna olla antamatta kenellekään turhia* joululahjoja. Siksi ilahduin kovasti, kun huomasin, että viimevuotisten vuohen ja lehmän lisäksi hyväntekeväisyysjärjestö on laajentanut valikoimaansa tänä vuonna niin, että on mahdollista ostaa myös alle 30 euron lahjoja. Aika suuri osa niistä ihmisistä, joille ylipäätään annan lahjoja (miehen sukulaiset, veljien lapset  ja kummilapset) saa tänä jouluna koulupukuja, moskiittoverkkoja, kanoja, vuohen tai puuntaimia, jotka konkreettisesti sijaitsevat Afrikassa tai Aasiassa.

Minusta idea oli hyvä ja ilahtuisin itsekin kovasti samantyyppisestä lahjasta. Kokeilumielessä lahjoin sitten itseänikin, että näkisin, millainen sähköpostiviesti lahjan saajalle kolahtaa. Vaan mitä tekikään tietokone? Sijoitti lahjaviestin suoraan roskakoriin! Viestin otsikko, joka on kirjoitettu epäsuomalaiseen tapaan Jokainen Sana Isolla Alkukirjaimella kuului: Olet Saanut Toisenlaisen Lahjan. Jos tietokone ei olisi olettanut viestin olevan spämmiä, olisin itse tehnyt sen. En varmaan ole ainoa, jolta tällainen lahja menisi huomaamatta ohi, roskapostia kun tulvii boksiin muutenkin liikaa. Idea on hyvä, toteutus huono!

Toisenlaisesta lahjasta puheen ollen. (seuraa besserwisseröintiä, johon lapsettomana pidätän itselleni oikeuden) Kuukausi takaperin olimme tuttavan lapsen 3-vuotissynttäreillä. Tyttö sai äidiltään pattereilla toimivan "hämähäkin", joka piirtää paperille geometrisiä kuvioita. Meinasin pudota takamukselleni. Kuka on voinut ylipäätään keksiä yhtä älyttömän tavaran? En todellakaan ole matemaattista sorttia, mutta olen aina kuvitellut, että jos geometrisissä kuvioissa joku kiehtoo, se on niiden piirtäminen ITSE: mittasuhteiden ja ulottuvuuksien hahmottaminen. Se onnistunee harvalta kolmevuotiaalta (korjatkaa toki, jos olen väärässä). Laitteen kokoaminen oli sen verran monimutkaista, että tytön mielenkiinto loppui jo siinä vaiheessa, ja kun hämis sitten piirteli kuvioita paperille, tyttöä piti kehotella useampaan kertaan, ennen kuin hän jaksoi tulla katsomaan. En tiedä, paljonko lahja oli maksanut, mutta varmaan muutaman kanan, kalaverkon tai puuntaimen verran. Voisiko järjen käyttämättä jättämisestä tehdä rangaistavan teon?


*) Kirjallisuus ei ole turhaa!

EDIT: Jottei mainonta menisi yksipuoliseksi, kerrottakoon vielä, että näitä erilaisia lahjoja saa muualtakin, joskaan heidän sähköpostisysteemiään en ole kokeillut.