Olemme nyt laukanneet virastosta toiseen noin viikon ajan aina, kun olemme vain töiltämme ehtineet. Niinpä meillä on nyt koossa avioliittotodistus, virkatodistukset, syntymätodistukset, palkkatodistus ja lääkärintodistukset. Kaikki em. dokumentit on onneksemme nyky-Suomessa mahdollista saada englanniksi, mikä vähentää huomattavasti käännöskuluja, Kiinaan kun kelpaavat englanninkieliset dokumentit.

Vielä puuttuvia dokumentteja ovat työnantajan todistus jatkuvasta työsuhteesta, todistus omaisuuden määrästä ja vaadittavista valokuvista muut paitsi passikuvat. Omaisuuden ja varallisuuden määrän ilmoitamme itse. Tässä kohtaa mietityttää vähän, miltä näytämme muiden adoptoijien seassa, kun joudumme kirjoittamaan joka riville 0 €... polkupyöriä ei lasketa omaisuudeksi, emmekä omista asuntoa, autoa, osakkeita, sijoituksia tai säästöjä, joita kaikkia siis kysytään lomakkeella erikseen (tämä mietityttää varsinkin, koska palvelunantajammekin on todennut, että Kiinassa arvostetaan kovasti vauraita vanhempia). Tiedän varsin hyvin, etteivät kaikki adoptoijat ole talon/autonomistajia, mutta kyllä esim. meidän adoptiokurssilla olimme ainoita, joilla ei ole omaa asuntoa ja autoa. No, se yksityiskohta kyllä ilmeisesti kohta muuttuu, joskin silloin joudumme kirjoittamaan kohtaan 'lainat' suuremman summan kun kohtaan asunnon arvo... Taidamme panostaa hymyilemään valokuvissa! :)

Tänään lääkärissä saimme jälleen kerran vaihtaa R:n kanssa paljonpuhuvan katseen: lääkäri kysyi, olimmeko yrittäneet lapsettomuushoitoja ennen adoptioprosessin aloittamista, ja kun vastasimme että olimme, hän totesi, että kyllä niitä luomulapsia varmaan nyt sitten alkaa tulla kun olette ryhtyneet adoptioon... Miksiköhän kaikki aina kokevat velvollisuudekseen mainita tuon? Joka toinen ihminen, jolle olen kertonut adoptiosta, kiirehtii mainitsemaan vähintäänkin yhden tutuntutuntutun jolle kävi juuri niin. Silti ihmettelen tuota kommenttia erityisesti lääkärin suusta -vaikka jopa lapsettomuusklinikkamme lääkäri (!!) mainitsi heti tällaisen 'ihmeen' mahdollisuudesta, kun kerroimme siirtyvämme adoptiopuolelle.

Kun nyt
(tai kohta, kunhan saamme paperimme eteenpäin) odotamme  adoptiolasta, emme halua luomulasta. Jos nyt tulisin raskaaksi, joutuisimme keskeyttämään adoptioprosessin heti alkuunsa. Äkkinäinen ajattelee nyt tietenkin, että eihän se haittaa, nythän te saatte sen 'oman' lapsen. Ensinnäkin meidän kokemuksillamme siitä, kuinka onnellisesti tähän astiset 'raskauteni' ovat päättyneet, ei olisi suinkaan varmaa, että raskaus jatkuisi ja että todella saisimme lapsen. Toisekseen emme voisi tavallisen odottajan tavoin odottaa kolmea kuukautta ennen kuin kertoisimme raskaudesta, sillä olemme sitoutuneet ilmoittamaan asiasta heti. Jos sitten saisin keskenmenon, menettäisimme siis (jällen kerran) paitsi biologisen lapsemme, myös adoptiolapsen. Koko prosessi neuvontaa myöten pitäisi aloittaa alusta, ja jos jonot pitenevät samaa vauhtia kuin nyt, ei edes olisi varmaa, ehtisimmekö koskaan saada adoptiolasta ennen kuin R olisi liian vanha.

Edellisen kappaleen selitys on se, jonka annamme silloin tällöin jollekin ihmettä ennustavalle 'maallikolle', jonka on todennäköisesti hyvin vaikea ymmärtää seuraavaa, tärkeämpää perusteluamme:

Emme odota emmekä halua tuota aina jankutettavaa 'ihmettä', koska olemme sitoutuneet adoptioon paitsi paperilla ja virallisesti, ennen kaikkea henkisesti. Adoptiolapsi on eri asia kuin biolapsi (tästä aiheesta lisää esim täällä). Me haluamme perheenjäseneksemme pienen ihmisen kaukaa toisesta maasta. Haluamme olla tuolle jonkun toisen naisen synnyttämälle lapselle äiti ja isä ja pyrkiä tukemaan häntä hänen kehityksessään aikuiseksi, kokonaiseksi ihmiseksi. Adoptio ei ole hyväntekeväisyyttä, emmekä pidä itseämme hyväntekijöinä tai jaloina ihmisinä. Me haluamme lapsen, mutta meille ei ole samantekevää, miten lapsi tulee perheeseemme. Me haluamme adoptiolapsen! Raskaus nyt olisi onnettomuus, joka todella ravistelisi meitä pohjia myöten, ja jota emme missään nimessä toivo.


Edit: Kuten kommenteissakin mainitsin, käytämme tietenkin myös ehkäisyä emmekä jättäydy pelkäämään ei-toivottua raskautta, oli se kuinka epätodennäköinen tahansa!