Kuten olen jo muutaman kerran tainnut mainita, omassa kodissa on ihana olla pitkästä aikaa. Myös Suomi yleensä on tuntunut kivalta paikalta - ja kauniilta, vai mitä sanotte tästä lenkkipolkuni varrelle osuneesta maisemasta?

P8230051

Sen mitä olen töiltäni ehtinyt kotona olla, olen lähinä puuhaillut innolla keittiössä. Hummuskausi on jälleen alkanut täydellä teholla,

P8220045

sämpylöitä olen ehtinyt leipoa jo pari kertaa

P8230053

ja sesongin halpisvihannes kesäkurpitsa on keikkunut meillä niin pannulla kuin kattilassakin. Kesäkurpitsan lisäksi torilta tarttui mukaani suurta herkkuani vihreitä papuja, joita ainakaan täällä päin Suomea ei suinkaan aina saa, ei edes torilta. Nyt sai, ja tekaisin niistä juuri äsken ihanan iltasalaatin (vaikka tämä keinovalossa otettu kuva ei tee oikeutta papujen ruohonvihreälle värille):

pavut

Jospan halloumipavut:

noin kilo tuoreita, vihreitä papuja

seesamin, kurpitsan ja auringonkukan siemeniä

cashewpähkinöitä

punainen chilipalko

valkosipulin kynsi

1 pkt kiinteää halloumijuustoa

hyvää oliiviöljyä

viikuna- tai tavallista balsamicoviinietikkaa

mustapippuria

Pilko halloumijuusto viipaleiksi ja laita se kylmään veteen likoamaan, jotta liika suola huuhtoutuu pois. (Kun vaihdat veden monta kertaa, suolaisuus vähenee jo puolessa tunnissa.) Pilko sillä aikaa valkosipuli pieneksi silpuksi ja chilipalko ohuiksi suikaleiksi kulhon pohjalle (älä poista siemeniä, koska niissähän se maku on - paitsi jos et halua, että salaatissa on pieni takapotku).

Perkaa pavut poistamalla niistä kanta ja huuhdo ne huolellisesti. Keitä isossa kattilassa vettä, mausta se suolalla ja keitä papuja kiehuvassa vedessä 4-5 minuuttia. Kaada kuuma vesi pois ja upota pavut nopeasti kylmään veteen, että niiden ihana, vihreä väri ei tummu. Pilko pavut sopivan mittaisiksi ja lisää kulhoon. Lorota päälle runsaasti hyvää oliiviöljyä, loraus balsamicoa ja jauha myllystä sopivasti mustapippuria päälle. Anna papujen maustua rauhassa ja jatka paahtopuuhissa.

Paahda ensin kuivalla teflonpannulla seesamin, auringokukan ja kurpitsan siemenet sekä cashewpähkinät. (Pinjansiemenet sopisivat tähän myös, mutta niitä ei nyt sattunut olemaan.) Seuraavaksi lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja paahda vuorostaan valutetut ja kuivatut halloumijuuston viipaleet. Kun asettelet niitä pannulle, pidä palaset erillään toisistaan, koska ne tarttuvat helposti reunoistaan kiinni. Varo öljyn roiskumista ja juustopalojen palamista! Pilko hieman jäähtyneet juustonpalat sopivan kokoisiksi ja sekoita salaattiin. Lisää paahdetut siemenet vasta juuri ennen tarjoamista, ettei siementen rapea rakenne ehdi vettyä.