Erästä henkilöä A valistettiin asiantuntevalta taholta rakennusluvan välttämättömyydestä silloin, kun huoneen käyttötarkoitus muuttuu. Lainkuuliaisena kansalaisena hän soitti virastoon X, jonne kaupunki-infosta käskettiin soittaa, ja kävi seuraavanlaisen keskustelun:

-Päivää. Haluaisin tietää, tarvitsemmeko rakennusluvan, kun muutamme kodinhoitohuoneen, jossa on vesipiste ja pesukone, kylpyhuoneeksi, johon tehdään vesieristeet.


-Jaaha. Missä käytössä se tila on aikaisemmin ollut?


-Niin siis se on aikaisemmin ollut kodinhoitohuone.


-Jaa, no ei siihen tarvita rakennuslupaa, jos se käyttötarkoitus ei muutu.


-Niin siis eikös se vähän muutu, kun siitä tehdään kylpyhuone, siis märkätila.


-No totta kai se sitten muuttuu, jos siitä tehdään kylpyhuone! Joo kyllä siinä pitää olla rakennuslupa.

Keskustelun seurauksena henkilö kävi puolisoineen (henkilö B) virastossa X. Kävi ilmi, että talossa, josta he juuri ovat ostaneet asunnon, on rakennuskielto. Se johtuu siitä, että rakennusvalvontavirasto kartoittaa (ilmeisesti about kymmenettä vuotta) alueen puutaloasumista ja on mahdollisen suojelutarpeen varalta asettanut rakennuskiellon melkein kaikkiin puutaloihin. Jotta henkilöt A ja B voisivat saada rakennusluvan, heidän on siis ensin haettava toinen lupa, jolla oli hepreankielinen nimi, virastosta Y.

Henkilöt A ja B aloittivat rakennusluvasta, kun kerta sattuivat olemaan siinä virastossa, josta sellaisia haetaan. Sitä varten he tarvitsisivat vinon pinon liitteitä, joihin kuuluu helppojen nakkien (isännöitsijätodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys jne) lisäksi asunnon piirustukset, koko tontin piirustukset sekä läjän hepreankielisiä dokumentteja. Ei kuulostanut kovin pahalta. Vielä.

Sitten heitä palvellut virkailija huomasi, ettei henkilöiden asuntoa näy viraston rekisterissä: ilmeisesti se on aikoinaan tehty yhdistämällä kaksi asuntoa toisiinsa, mille toimenpiteelle ei ilmeisestikään ole haettu asianmukaisia lupia. Asunnosta ei näin ollen ole olemassa minkäänlaisia piirustuksia, joten heidän pitäisi teettää sellaiset. Koska talosta ei muutenkaan ollut rekistereissä minkäänlaisia piirustuksia talon ulkomittoja lukuun ottamatta, mainittu virkahenkilö sanoi, että virasto tuleekin lupakäsittelymme yhteydessä vaatimaan koko talon kaikkien asuntojen piirustukset, jotka pitää teettää tarkoitusta varten.

Saadakseen sen ensimmäisen luvan, joka tarvitaan, että voidaan hakea rakennuslupaa, henkilöt A ja B marssivat virastoon Y, jonka nimi oli myös kirjoitettu hepreaksi ja on siksi vaikea muistaa. Siellä he esittivät asiansa ystävällisesti kolmelle henkilölle, ennen kuin löysivät neljännen virkahenkilön, jolle asia oikeasti kuului. Hän kauhisteli, että onpas erikoinen tapaus, voi voi mitenkähän tämän nyt hoitaisi. Ihan ensimmäiseksi pitää tietenkin hankkia toimenpiteelle hyväksyntä muilta talon asukkailta sekä saman kadun varrella molempiin suuntiin niin ja niin monen metrin matkalla asuvilta ihmisiltä, vastapäätä ja viistosti vastapäätä asuvia naapureita unohtamatta. Siis mitä? Kun halutaan tehdä tehdä komerosta kylpyhuone, siihen pitää saada vastapäisen palvelutalon kaikkien asukkaiden suostumus?

Tarkemmin ajateltuaan virkahenkilö huomasi, että tosiaan, itse asiassa naapureiden suostumusta ei tarvita, koska muutos tehdään vain talon sisällä. Silti em henkilöitymä jatkoi voivotteluaan: kylläpä on hankala tapaus, todella erikoista. Tässä vaiheessa henkilöillä kävi jo mielessä, että ei kai se nyt voi niin olla, että he ovat kaupungin ainoat koskaan vanhaa puutaloa remontoineet ihmiset? Eivät kai kylpyhuoneremontit niin harvinaisia ole?

Kun henkilöt A ja B lopulta olivat saaneet käteensä läjän kaavakkeita ja listan tarvittavista liitteistä (joiden kaikkien nimet oli myös kirjoitettu hepreaksi), he alkoivat pikkuhiljaa ymmärtää, miksei kukaan tässä kaupungissa tee edes talon sisäisiä pikkuremontteja. Saman tien henkilö A yhtäkkiä muisti kristallinkirkkaasti, että kun hän soitti virastoon X, hänelle sanottiin ihan ensimmäiseksi, ettei rakennuslupaa tarvita. Niin, sanoi henkilö B, tosiaan, sitähän ei tarvita, jos tilan käyttötarkoitus ei muutu. Aivan, jatkoi henkilö A, ja sehän ei muutu, koska muistin juuri, että sillä mummollahan oli siellä vessan vieressä jo kylpyhuone, eihän se tarvinnut kuin pientä pintaremonttia.