Kommenttilootassani on kiehunut, varsinkin tuolla toissapostauksessa... mielenkiintoinen keskustelu, vaikka se taisikin vähän huojahtaa sivuraiteille. Kiitos kaikille kommentoijille! Tänään en saarnaa tuhmista sanoista enkä muutosvastarinnasta vaan kehotan kaikkia nauttimaan kesästä, jonka merkkejä on selvästi ilmassa!

Talomme huhtikuusta asti paikallaan junnannut ulkomaalausurakka jatkui vihdoin tänään niin, että paikalle saapui vetreä nuori ur… hups siis mies, joka nosturissa keikkuen raaputtelee ulkoseinistä vanhaa maalia. Sain tästä Eddy* -nimisestä heppulista kovasti hupia päivällä: Tulin kotiin yhden maissa tarkoituksenani vaihtaa vaatteet ja lähteä kaupungille lounaalle R:n kanssa. (R oli jo lähtenyt aikaisemmin kaupungille eli ei ollut kotona) Haalariasuinen Eddy tervehti minua leveästi hymyillen, kun menin sisään. Hetken kuluttua kuulin keittiön ikkunan takaa kolinaa ja menin katsomaan ja kas, Eddylle oli yhtäkkiä tullut kuuma: hän sommitteli nosturiaan keittiön ikkunan eteen ilman paitaa, rinta rottingilla ja haalari huolettomasti lanteille sitaistuna! :-D

Hetkeä myöhemmin kävelimme keskustassa, kun huomiomme kiinnittyi edellämme kävelevään nuoreen naiseen. Hänellä oli päällään vain ohuen ohut valkoinen, totaalisen läpinäkyvä, leveällä vyöllä vyötärölle koottu paitapusero, jonka alalaita "ylsi" hädintuskin peittämään yläreiden. Puseron alta paistoivat mikromittaiset, mustat (!) alushousut, joita ei kyllä hyvällä tahdollakaan voinut sanoa edes shortseiksi... edellä mainittujen lisäksi naisella oli yllään aurinkolasit, käsilaukku ja korkokantakengät. Koko ilmestys tuntui olevan pelkkää paljasta reittä ja säärtä, eivätkä nämä ulottuvuudet totisesti jääneet ympäristöltä huomaamatta. Hupaisinta oli seurata paikalla olevaa (mies)väestöä, joka poikkeuksetta lähes nyrjäytti niskansa naisen keinahdellessa ohi. Täytyy sanoa, etten uimarantoja lukuunottamatta ole koskaan nähnyt Suomessa vastaavaa!

Olemme tänään saaneet muutakin kuin silmänruokaa. Kesän salaaattikausi käynnistyi toden teolla, kun saimme molemmat yhtäkkisen salaattihimon kaupugilla kävellessämme. Ravintolan lounassalaatti oli iso pettymys, ja päätin korvata vahingon illalla. Kas näin.

Revitään kulhoon rapeaa jäävuori- tai sidesalaattia, sinimailasen ituja ja rucolaa. Kaadetaan päälle oliiviöljyä ja balsamicoa (jos talosta sattumalta löytyy viikunalla maustettua sellaista, se sopii tähän erinomaisesti). Otetaan lämminsavulohta, mieluiten pyrstöpala:

1614591.jpg

Perataan kalasta sopivan kokoisia palasia suoraan salaattin, loput siirretään jääkaappiin odottamaan aamupalanälkää. (Tässä välissä huolehditaan siitä, että aamuksi on rittävästi ruisleipää; jos ei, käydään lähikaupassa välillä.)

Halkaistaan kypsä avokado ja paloitellaan se kuoreensa, puristetaan päälle sitruunaa:

1614521.jpg

Kaapaistaan paloiteltu avokado lusikalla kuorestaan salaatin sekaan. Puolitetaan kirsikkatomaatteja ja lisätään nekin salaattiin, et voilà:

1614556.jpg

Nautitaan rakkaan ihmisen, vissyn tai kevyen valkoviinin sekä happaman ruisleivän ja voin kera. Alla yksi mielileivistäni, jonka tuntevat kyllä tuntenevat sen kuvasta:

1614553.jpg

Lopuksi haluan kysyä muutaman kysymyksen teiltä, rakkaat lukijat.

1) Jos saatavilla on sekä vaaleaa leipää että ruisleipää, kumman valitsette?

Työpaikalla kysyn aina kahvilassa, voinko saada samat täytteet ruisleipään ja yleensä saankin. Tänään myyjä sanoi vaan, ettei ruisleipää ole, kun sitä kysytään niin vähän... kun ihmettelimme tätä työkaverini kanssa, myyjä väitti, että me kaksi olemme lähes ainoat, jotka ikinä pyytävät ruisleipää! Syön kyllä myös vaaleaa leipää, jos muuta ei ole tai jos se on todella tuoretta, mutta jos saan valita, syön yleensä ruisleipää**. Tämä ei siis millään tavoin liity mihinkään terveysintoiluun, se on minusta vaan ihan parasta. Mutta jossain on siis suuri väestönosa, joka mieluiten syö vaaleaa?

2) Ostatteko lämminsavulohta, joka on savustettu fileenä?

Olen aina ihmetellyt, kuka ostaa kalatiskiltä ne pinnastaan kuivahtaneet, fileenä savustetut kalapalat. Miksi kukaan haluaisi ostaa savukalaa fileenä, kun nahkoineen savustettu kala peittoaa sen 6-0? Olenko missannut jotain?


*) Nimi ehkä muutettu
**) PAITSI ruisleipä, johon on tukittu sokeria tai siirappia, yök!! Minun ja muiden oikeiden itäsuomalaisten puolesta siirappilimput ja mallasleivät voisi ripotella maata kiertävälle radalle!