Pääsin viikonloppuna kerrankin toteuttamaan sisäistä perheenäiti –itseäni, kun R:n urheiluseuralla oli kotipaikkakunnallamme leiri. Leirin vetäjä kumppaneineen yöpyi meillä ja kun R sai houkuteltua joukon muitakin leiriläisiä meille syömään, minä sain kerrankin tehdä isommalle porukalle ruokaa ! (Ongelmanahan meillä on yleensä se, että minä, suurperheen kasvatti, en osaa tehdä vain vähän ruokaa.)

Tällä kertaa ajattelin, ettei miekkosille voi tarjota treenien välissä hirveän raskasta murkinaa ja päätin panostaa kevyeen kasvispainotteiseen ruokaan.
Ensimmäisenä päivänä tein vaihteeksi kotijuustoa 1618669.jpg ja linssi-bataatti-vuohenjuustokeittoa, joita tarjoiltiin ruisleivän kera. Värit tässä ruoassa ovat niin kauniit, että oli pakko räpätä kauhan varresta pari kuvaa:

1645188.jpg

Ensin kuullotin siis (aika paljon) punaisia linssejä ja sipulia kattilassa, hujautin sekaan kuivattua chiliä ja currya. Sitten lisäsin (kaksi isoa) kuutioitua bataattia ja vettä niin, että koko höskä peittyi reilusti, ja keitin, kunnes bataatit olivat kypsiä ja linssit tietysti samalla myös. Sitten lisäsin parin vuohenjuuston jämät, et voilà:

1645192.jpg

Ajoin vielä koko satsin sauvasekoittimella sössöksi ja koska takapotkua ei mielestäni ollut riittävästi, vielä vähän chiliä ja currya. Nam.

Vaikka ekan päivän keittoa jäi (huokaus), en tietenkään voinut toisena päivänä tarjota samaa ruokaa, vaan leivoin leipää ja koska säätiedotus väitti että tulee lämmin, tein hellepäivän pelastajaa eli gaspachoa. Sitä tosin jouduin vähän soveltamaan, kun lähikauppias räppäsi ajattelemattomasti ovensa kiinni juuri silloin, kun keksin, että nyt käyn vihdoin kaupassa. Tämän ohjeen olen saanut serkultani, mutta kuten sanottua, jouduin vähän soveltamaan, joten nimen uusiminen sallittakoon.

Jospacho (liian iso annos viidelle)

Noin 2 kg erittäin kypsiä tomaatteja
Kaksi-kolme palaa hieman kuivahtanutta vaaleaa leipää (= sämpylää pakastimesta)
Pari desiä (??? lorotin vain menemään kunnes tuntui hyvältä) hyvää oliiviöljyä
Puoli desiä (?? tässäkin käytössä lorota kunnes hirvittää -menetelmä) punaviinietikkaa
Loraus balsamicoa
Reilu rkl suolaa

Tomaattien kannat poistetaan ja pilkotaan tomskut lohkoiksi suureen kulhoon. Leipä revitään paloiksi, mätetään sekaan ja öljy + etikat kaadetaan päälle. Sekoitetaan ja annetaan mehustua kylmässä ainakin tunti.

1645180.jpg


Tomaattien mehustuttua pilkotaan vielä yksi kokonainen kurkku, yksi valkosipulin kynsi, ja yksi paprika (jota ei ollut, mutta koska paahdettuja paprikoita oli, laitoin kourallisen niitä). Sen jälkeen otetaan esiin blenderi (tai sauvasekoitin? En ole kokeillut, mutta silläkin varmaan onnistuu), joka ladataan puoliksi tomaatti-leipäseoksella, puoliksi kurkulla ja soseutetaan pienissä erissä. Jossain vaiheessa sekaan lisätään yksi salaatinlehti (joka on pakko aina laittaa, koska se on alkuperäisessä ohjeessa ja kuulostaa juuri niin sekopäiseltä, että noudatan sitä, paitsi joskus kun laitan edellisen päivän salaatin jämät), valkosipulin kynsi ja tuoretta minttua, persiljaa ja basilikaa. Alkuperäisessä ohjeessa on näiden lisäksi vielä ainakin muutama porkkana, joita en voinut mainitsemani lähikauppiaan sorron vuoksi tällä kertaa käyttää.

Tuloksena on aika kauniin värinen keitto, jonka annetaan vielä seistä kylmässä maustumassa ainakin kolme tuntia (yleensä jätän yön yli), minkä jälkeen siihen voi lisätä vielä maun mukaan öljyä, etikkaa tai suolaa. (Etikkaa kannattaakin tuolla alussa lisätä varovaisesti, koska sitä on helppo lisätä mutta vaikeampi poistaa).

Sössöisestä ulkonäöstään huolimatta keitto ei maistu valjulta vaan on tosi hyvää!

1647650.jpg1647642.jpg


Kyytipojaksi keitolle tein eräältä kollegalta saadusta reseptistä mukaellun leivän, jossa on jonkinlainen juuri, eli sekin pannaan alulle mieluiten edellisenä päivänä.

Jospan yön yli –leipä (kaksi isohkoa leipää)

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl ruisjauhoja
4 dl kiehuvaa vettä
⇒    kuivat aineet sekoitetaan, lisätään vesi ja annetaan seistä peitettynä yön yli.

Aamulla taikinaan lisätään 3,5 dl kädenlämpöistä vettä, sekaan murennetaan 50g hiivaa ja taikina alustetaan kimmoisaksi lisäämällä siihen vähitellen noin 13 dl vehnäjauhoja (laitoin osan spelttiä).

Taikinaa kohotetaan tunti, se leivotaan kahdeksi leiväksi, joita kohotetaan puoli tuntia, sumutetaan kylmällä vedellä (jos haluaa rapsakan kuoren) ja paistetaan 200° noin 45 minuuttia. Leivät jäähdytetään ritilällä ja säilytetään paperipussissa tai leivinliinaan käärittynä. Hyvää varsinkin tuorejuuston ja kesäisen keiton kera!

1648000.jpg

Siitä huolimatta, että ruoka näytti maistuvan kohtuullisesti, taisi olla niin, että ainakin osa porukasta koki ruokani oudoiksi ja liiankin kevyiksi… Varsinkin gaspachon menekki oli laskelmiini nähden aika vähäistä, mutta toisaalta ei ilmakaan ollut niin helteinen kun olin kuvitellut.

Ne, joilla on juuri nyt kova keittonälkä, tervetuloa! :-)